Viimeisen kahden vuoden aikana vastaanotolleni on tullut yhä enemmän ihmisiä, joilla on epämääräisiä ja sekavia oireita. He kuvailevat oloaan niin väsyneeksi, että eivät jaksa tehdä juuri mitään ja jos vielä pystyvät käymään töissä, niin kotona he käyvät vain nukkumassa sellaista unta, että ovat taas aamulla töihin lähtiessään väsyneitä. Osa on jo sairaslomalla, tai muuten pois työelämästä, kun voimia ei välttämättä riitä muuhun, kuin tiskaamiseen tai postin hakemiseen.
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan naiset kasvavat ja kehittyvät seitsemän vuoden jaksoissa. Yleensä koulua aloitettaessa tyttöjen hiukset ovat vahvat ja hampaat kasvaneet. Miehet kehittyvät vähän hitaammin kahdeksan vuoden jaksoissa.
Itsehoito on sanapari, jota lääkäri Liu yritti painottaa mieleeni monen vuoden ajan ja tässä esseessä kerron, mitä se voisi tarkoittaa ruokailun ja ravitsemuksen kannalta. Väitteeni perustuvat pitkälti omaan kokemukseeni nivelreuman hoidossa. Korostan, että en ole ravitsemusneuvoja ja käytän mieluusti tervettä järkeä ja päättelykykyä oman terveyteni ylläpitämiseen.
Akupunktiohoitajana kuulen usein kysymyksiä siitä, miten länsimainen ja kiinalainen lääketiede eroavat toisistaan. Se vaatisi varmaan kokonaisen kirjan kirjoittamisen, joten kerron tässä vähän siitä, miten olen potilaana kokenut kahden erilaisen maailman näkökulman ihmiseen ja terveyteen.